Sałatka warstwowa z tuńczykiem i kukurydzą

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i kukurydzą
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i kukurydzą

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i kukurydzą jest bardzo smaczna, stosunkowo szybka do zrobienia i ładnie prezentuje się na stole. Świetnie sprawdzi się na imprezie, podczas rożnego rodzaju uroczystości, czy na zwykłą kolację.

Wyrazisty smak tuńczyka doskonale komponuje się ze słodką kukurydzą, jajka i majonez dodają delikatności, a chrupkie warzywa doskonale uzupełniają całość. Ten kulinarny klasyk nigdy nie wychodzi z mody.

 

Składniki na sałatkę warstwową z tuńczykiem i kukurydzą:

  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (około 2 x 170 g)
  • 4 ogórki konserwowe
  • 5 jajek
  • puszka kukurydzy
  • pęczek szczypioru
  • papryka czerwona
  • cebula czerwona
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz ze skorupki, przekrój na pół i wybierz żółtka. Białka pokrój w kostkę, żółtka zetrzyj na drobnej tarce. Kukurydzę i tuńczyka dokładnie odsącz z zalewy. Tuńczyka rozdrobnij widelcem na mniejsze kawałki. Ogórki pokrój w cienkie plasterki, paprykę w paski, a cebulę w kostkę. Szczypior drobno posiekaj.

W misce wymieszaj ze sobą majonez, jogurt, musztardę i przyprawy.

W przezroczystej szklanej misce układaj warstwami: białko jajka, tuńczyk, cebula czerwona, ogórek konserwowy, kukurydza, papryka, sos majonezowy, żółtko, szczypior. Sałatkę odłóż do lodówki na godzinę do schłodzenia.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i kukurydzą
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i kukurydzą

 

Zobacz inne przepisy na warstwowe sałatki:

Warstwowa sałatka z kurczakiem i ananasem

Sałatka warstwowa „Trzy Smaki” – z kurczakiem i jajkiem

Śledzie po karkonosku – przepis na sałatkę śledziową z groszkiem i serem

Szybka sałatka warstwowa z jajkiem i pomidorem – niezawodny przepis

Warstwowa sałatka z brokułem i kurczakiem