Ciasto Truskawkowy Obłoczek – biszkopt z masą serową, pianką i truskawkami

Ciasto Truskawkowy Obłoczek – biszkopt z masą serową, pianką i truskawkami
Ciasto Truskawkowy Obłoczek – biszkopt z masą serową, pianką i truskawkami

Truskawkowy Obłoczek to lekkie i efektowne ciasto warstwowe, które zachwyca wyglądem i smakiem. Na delikatnym kakaowym biszkopcie spoczywa kremowa masa serowa, a całość wieńczą soczyste truskawki zatopione w galaretce i puszysta pianka jogurtowa. Idealne ciasto na lato, rodzinne spotkania lub słodką chwilę relaksu – smakuje jak deser prosto z cukierni, a przygotujesz je bez większego wysiłku!

Składniki na Ciasto Truskawkowy Obłoczek:

Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka rozmiar L
  • 80 g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 80 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu (może być z wiaderka)
  • 5 jajek rozmiar L
  • 50 g masła
  • 180 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (75 g)
  • 150 ml mleka

 

Galaretka truskawkowa:

  • 100 ml wody
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 500 g truskawek

Pianka:

  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 200 ml wody

 

 

Dodatkowo:

opakowanie okrągłych biszkoptów (100 g)

2 łyżki wiórków kokosowych do posypania

 

 

Przygotowanie

Biszkopt kakaowy

Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodaj przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę wylej na blaszkę (25×30 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmij je i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Masa serowa

W dość dużym garnku, na małym ogniu rozpuścić masło, następnie dodaj cukier i podgrzewaj przez chwilę, cały czas mieszając. Wciąż gotując na małym ogniu dodaj twaróg i jajka. Całość energicznie mieszaj np. rózgą kuchenną, aż powstanie jednolita masa bez grudek.

Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z zimnym mlekiem i wlej do gorącej masy serowej. Masę znowu energicznie mieszaj, aż zacznie bulgotać i zgęstnieje.

Gorącą masę wylej na biszkopt, wyrównaj i odstaw na pół godziny. Po tym czasie na masie ułóż biszkopty, a blaszkę z ciastem odstaw do całkowitego wystudzenia.

Galaretka truskawkowa

Galaretkę rozpuść w 100 ml gorącej wody. Odstaw do wystudzenia. Truskawki umyj, oderwij im szypułki i zmiksuj blenderem na mus. Dodaj go do zimnej, ale jeszcze płynnej galaretki i wymieszaj. Odstaw, aż zacznie lekko tężeć.

Pianka jogurtowa

Galaretki rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Kiedy będzie zimna, ale jeszcze płynna, ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż powstanie jasna pianka. Nie przerywając miksowania do pianki dodawaj po łyżce jogurtu greckiego. Ubijaj jeszcze chwilę, aż powstanie jednolita masa.

Złożenie ciasta

Kiedy masa serowa cąłkowicie ostygnie, galaretkę truskawkową wylej na biszkopty i odstaw na 15 minut do lodówki. Następnie na wierzch wyłóż piankę jogurtową, wyrównaj wierzch i posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin.

Ciasto Truskawkowy Obłoczek – biszkopt z masą serową, pianką i truskawkami
Ciasto Truskawkowy Obłoczek – biszkopt z masą serową, pianką i truskawkami

Zobacz inne przepisy na ciasta z truskawkami:

Ciasto Wiosenny Zalotnik – truskawki i straciatella na biszkopcie

Grysikowiec truskawkowy – łatwe i pyszne ciasto bez pieczenia

Ciasto Bellissima Truskawkowa – pyszny deser bez pieczenia

Tort Pastelowy – leciutki, piankowy i bajeczny

Ekspresowe ciasto Łaciatek z truskawkami