Tort truskawkowy to deser, który doskonale sprawdzi się na każdą okazję – urodziny, komunię, letnie przyjęcie czy po prostu popołudniową kawę z bliskimi. Ten przepis łączy w sobie lekki biszkopt, delikatny krem na bazie jogurtu greckiego i mascarpone oraz intensywnie owocową frużelinę z truskawek. Całość dopełnia aksamitny tynk i efektowny drip z mlecznej czekolady. Choć przygotowanie tortu wymaga kilku etapów i odrobiny cierpliwości, efekt końcowy z pewnością wynagrodzi poświęcony czas. Zobacz, jak krok po kroku przygotować ten pyszny, letni tort truskawkowy.
Składniki na Tort Truskawkowy:
Biszkopt:
- 6 jajek rozmiar L
- 150 g mąki pszennej typ 450 lub pełnoziarnistej
- 120 g cukru (pół szklanki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem jogurtowy:
- 800 g jogurtu greckiego
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki żelatyny + 100 ml wody
- 4 łyżki cukru pudru
Frużelina truskawkowa:
- 400 g truskawek
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny + 60 ml wody
- łyżeczka mąki ziemniaczanej + 60 ml wody
Tynk:
- 200 g miękkiego masła
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Drip czekoladowy:
- 80 g czekolady mlecznej
- 80 ml śmietanki 30 % lub 36 %
Do dekoracji: kilka truskawek, bita śmietana, słodycze
Sposób przygotowania
Przygotowanie tortu najlepiej jest podzielić na dwa lub trzy dni. Poniżej przedstawiam wszystko krok po kroku.

Dzień pierwszy.
Tego dnia pieczemy biszkopt.
Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wylej na tortownicę (średnica 24 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmij je i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Biszkopt nakryj ściereczką lub papierem do pieczenia i odstaw (do temperatury pokojowej) do następnego dnia.
W tym dniu trzeba również przygotować jogurt na krem. Na sitku, który opiera się na misce, rozłóż podwójnie złożoną gazę i wylej na nią jogurt. Całość nakryj pokrywką i odstaw do następnego dnia do lodówki.
Dzień drugi
Biszkopt przekrój na trzy równe blaty.
Przygotuj frużelinę truskawkową.
Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw przynajmniej na 10 minut. Truskawki umyj, obierz z szypułek i pokrój w kostkę. Umieść je w rondelku i dodaj cukier. Podgrzewaj na małym ogniu. Po kilkunastu minutach, gdy owoce zaczną się rozpadać, dodaj rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj, aż całość lekko zgęstnieje i zdejmij z ognia. Wlej żelatynę i całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Frużelinę odstaw na około 2 godziny, a kiedy zacznie gęstnieć wyłóż ją na dwa spodnie blaty biszkoptu.
Przygotuj krem jogurtowy.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia.
Jogurt wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem zmiksuj robotem kuchennym na jednolitą masę. Cały czas miksując wlej cienką stróżką zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Krem odstaw na 10 minut do lodówki, aby nieco stężał.
Następnie połowę wyłóż na spodni blat biszkoptu, nakryj drugim blatem, wyłóż drugą połowę kremu i nakryj wierzchnim blatem. Całość lekko dociśnij. Ciasto odstaw do lodówki na godzinę.
Przygotuj tynk do tortu. Masło ucieraj mikserem, aż stanie się puszyste. Do masła dodaj cukier puder i mascarpone, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy.
Ciasto wyjmij z lodówki. Tynk nakładaj na krawędź i wierzch, rozsmarowując nożem równomiarnie po całej powierzchni. Kiedy będzie całkowicie wygładzony, ciasto włóż z powrotem do lodówki.
Czas na drip czekoladowy. Czekoladę i śmietankę rozpuść w rondelku cały czas mieszając, aby nic się nie przypaliło. Odstaw do wystudzenia.
Drip zawsze wylewaj na mocno schłodzony tort, przynajmniej 2 godziny po nałożeniu tynku. Czekoladę nakłądaj na krawędź tortu łyżeczką i popchnij ją na dół tworząc zaciek. Im więcej czekolady nałożysz, tym dłuższy zaciek uzyskasz.
Po nałożeniu dripu tort odstaw z powrotem do lodówki.
Przed podaniem
Dekorację najlepiej wykonać tuż przed podaniem, ewentualnie kilka godzin wcześniej. Powinno się to odbyć przynajmniej 5-6 godzin od momentu nałożenia dripu, a najlepiej na drugi dzień.
Dekorację możesz wykonać według własnych potrzeb i wyobraźni. Ja ozdobiłam krawędź wyciskając szprycą bitą śmietanę wkoło tworząc różyczki, do tego ułożyłam kilka całych truskawek i pokrojony batonik z białą czekoladą.


Zostaw odpowiedź