Młode ziemniaki pieczone w ziołach i miodzie

Młode ziemniaki pieczone w ziołach i miodzie
Młode ziemniaki pieczone w ziołach i miodzie

Młode ziemniaki pieczone w ziołach i miodzie to nietypowy przepis na pyszne ziemniaczki, które mogą stanowić dodatek do obiadu czy grilla. Robi się je szybko i nie wymagają wiele pracy. Jeśli lubicie wytrawne dania z lekko słodką nutą, to pewnie przypadną wam do gustu. Takie ziemniaki świetnie będą smakować jako główny składnik sałatki. Po upieczeniu wystarczy je wystudzić i wymieszać z posiekaną cebulą i ogórkiem małosolnym – pyszną sałatkę mamy gotową.

 

Składniki na młode ziemniaki pieczone:

  • 0,5 kg drobnych młodych ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki czosnek suszonego
  • szczypta soli i pieprzu
  • mały pęczek szczypioru

 

Przygotowanie

Ziemniaki dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Nie trzeba ich obierać. Do miseczki wlewamy olej, miód, tymianek, rozmaryn, czosnek, sól i pieprz. Całość mieszamy dokładnie. Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy olejem z ziołami. Ziemniaki mieszamy, aby każdy był dokładnie obtoczony. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 45 minut w trybie góra-dół. Upieczone ziemniaki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

 

Młode ziemniaki pieczone w ziołach i miodzie
Młode ziemniaki pieczone w ziołach i miodzie

 

Zobacz inne przepisy na dania z młodych ziemniaków:

Młode ziemniaki zapiekane z boczkiem

Młode ziemniaki z lubczykiem

Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków

Pieczone ziemniaki z sosem śmietanowym – prosto i pysznie

Sałatka z młodych ziemniaków i boczku

Print Friendly, PDF & Email