Ryba w warzywach zapiekana z ziołowym pesto to lekkie, zdrowe i pyszne danie na obiad. Taką rybę robi się dość szybko i jest świetnym, aromatycznym i kolorowym sposobem na przemycenie ryb do codziennej diety.
Składniki na ryba w warzywach:
- 500 g filetów rybnych (dałam dorsza)
- 750 g mrożonki warzywa na patelnię (lub pokrojone świeże warzywa: marchew, fasolka szparagowa, brokuł, ziemniaki itd.)
Pesto (można też użyć gotowego ze słoiczka):
- pęczek natki pietruszki
- pęczek kopru
- 80 ml oliwy z oliwek
- sok z połówki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 50 g słonecznika
- sól, pieprz, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Przygotowanie
Jeśli mamy mrożone ryby, to najpierw je całkowicie rozmrażamy i kroimy na mniejsze porcje. Warzywa gotujemy al dente na parze. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Koper i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do misy blendera. Dodajemy oliwę, czosnek, sok z cytryny, słonecznik, sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę. Warzywa układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą i pieprzem. Na nich układamy filety rybne. Każdy filet smarujemy pesto. Całość posypujemy przyprawą suszone pomidory. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20 minut z funkcją termoobiegu.

Zostaw odpowiedź