Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora i kukurydzy to smaczny i kolorowy dodatek do obiadu, pieczonych mięs, wędlin czy karkówki z grilla. Jest szybka i prosta do zrobienia, a do tego zdrowa i lekka. Zimą będzie stanowić solidną dawkę warzyw i zawartych w nich witamin i mikroelementów. Czego można chcieć więcej od surówki? Polecam!
Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej, pomidora i kukurydzy:
- mała kapusta pekińska lub pół dużej
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 2 papryki konserwowe
- mała puszka kukurydzy
- mała cebula czerwona
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski i zasypujemy pół łyżeczki soli. Kapustę z solą ugniatamy przez chwilę ręką i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie kukurydzę odsączamy z zalewy, paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, a pomidorki przekrawamy na pół. Do miski z kapustą dodajemy resztę warzyw, wlewamy ocet i olej, oraz doprawiamy szczyptą pieprzu. Całość mieszamy dokładnie. Surówkę można podawać od razu. W lodówce przechowujemy do około 2 dni.

Zostaw odpowiedź