Kotleciki warzywne z cukinii i marchewki (29 kcal)

Przepis na dietetyczne, bezmięsne kotleciki. Są naprawdę bardzo smaczne i delikatne, na pewno jeszcze nieraz je zrobię. Żeby było szybko, smażyłam je na oleju, ale zastanawiam się czy pieczone bez tłuszczu w piekarniku też nie byłyby dobre. I jeszcze mnie kaloryczne 😉 Podałam z grillowanymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.

Składniki (na ok 8 kotlecików):

  • 2 średnie cukinie
  • duża marchew
  • jajko
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • sól, pieprz
  • czosnek niedźwiedzi suszony

Przygotowanie
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie cukinię solimy i czekamy ok 20 min aż puści sok. Dokładnie ją odciskamy. Marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach łączymy z cukinią. Dodajemy jajko, otręby i przyprawy. Mieszamy. Następnie formujemy kotleciki, które smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju (albo pieczemy w piekarniku).

kotleciki_cukinia

Print Friendly, PDF & Email