Tradycyjna zupa fasolowa na żeberkach to rozgrzewające i sycące danie idealne na chłodne jesienne czy zimowe dni. Ten sprawdzony przepis jest w mojej rodzinie od lat. Taka zupa jest bardzo pyszna, aromatyczna i treściwa, smakuje nawet mojemu mężowi, który ogólnie nie lubi zup.
Składniki na tradycyjną zupę fasolową:
- 400 g suchej fasoli Piękny Jaś
- 0,5 kg żeberek wieprzowych
- 150 g boczku wędzonego
- 3 średnie ziemniaki
- 2 małe marchewki
- pietruszka
- cebula
- mały por
- ćwiartka selera
- pęczek zieleniny (natka pietruszki, marchewki, selera, liście pora)
- sól, pieprz, majeranek, kilka ziaren ziela angielskie i liści laurowych
Przygotowanie
Fasolę płuczemy, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na kilkanaście godzin, najlepiej na noc. Następnie przecedzamy, przekładamy do dużego garnka i zalewamy około 3 litrami świeżej wody. Do fasoli dodajemy pokrojone na kawałki żeberka, ziele angielskie, liście laurowe i sól. Całość gotujemy na wolnym ogniu. W czasie gotowania zbieramy łyżką ścięte białko czyli tzw szumowiny z powierzchni wody.
Po jakiś 40 minutach gotowania dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, porę, selera i zieleninę w całości. Dodajemy także opieczoną cebulę. Cebulę można opiec np. nad płomieniem gazowym. Ja ją obieram, przekrawam na pół i przypiekam na suchej patelni. Całość gotujemy jeszcze około 40 minut na wolnym ogniu. W tym czasie uzupełniamy poziom płynu dolewając wodę, ja pilnuję aby utrzymywał się na granicy 3 litrów.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Ziemniaki również kroimy w kostkę. Kiedy fasola będzie miękka, a żeberka zaczną odchodzić od kości, wyjmujemy zieleninę, warzywa i żeberka. Chochlą nabieramy szklankę fasoli wraz z wywarem, miksujemy lub rozgniatamy widelcem i ponownie dodajemy do garnka, zagęści to nam zupę i nie trzeba będzie dodawać mąki. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Oba składniki dodajemy z powrotem do zupy, dodajemy również ziemniaki i boczek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Zupę gotujemy jeszcze około 10 minut do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Zobacz inne przepisy na rozgrzewające zupy:
Zupa Meksykańska Z Mięsem Mielonym
Flaczki Drobiowe Z Udek
Prosta Zalewajka Z Ziemniakami
Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa
Zupa Ziemniaczana – Kartoflanka
Zupa Chrzanowa
Jesienna Zupa Krem Z Marchewki I Cukinii
Musze powiedzieć że jest to chyba najlepsza zupa fasolowa jaką jadłem na bazie tego przepisu. Super intensywny smak i konsystencja. Jeszcze myślę aby poeksperymentować z różna fasolą ale zdecydowanie polecam ten przepis wszystkim, jest super smaczna.