Na bazie jednego przepisu na muffinki, który do tej pory najbardziej mi odpowiada, zmieniam tylko dodatki i cały czas piekę inne muffinki :p
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki przyprawy do cynamonu
- dżem jagodowy (opcjonalnie)
Przygotowanie
Mieszamy oddzielnie składniki suche (mąka, cukier,proszek do pieczenia, cynamon, przyprawa do piernika) i mokre (jajka, mleko, olej). Następnie łączymy je i mieszamy. Ciasto nie musimy długo mieszać, może być „grudkowate”. Formę do muffinek smarujemy tłuszczem i wkładamy papilotki. Wgłębienia napełniamy ciastem do ok 2/3 wysokości (jeśli chcemy dodać dżem, to napełniamy ciastem do 1/3 wysokości, następnie nakładamy trochę dżemu i znowu ciasto) . Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Zostaw odpowiedź