Zapiekane bułeczki z szynką i serem to bardzo pyszny pomysł na śniadanie lub kolację. Dzieci z nimi przepadają! Nie wymagają wiele pracy, a są świetnym sposobem na tzw. sprzątanie lodówki, gdyż można do nich dać różnego rodzaju składniki, które mamy pod ręką. Pieczywo także nie musi być ekstra świeże, świetnie sprawdzą się bułki z dnia poprzedniego.
Składniki na zapiekane bułeczki:
-
- 5 kajzerek
-
- 7-8 dużych pieczarek
-
- cebula
-
- 250 g szynki
-
- 3 połówki papryki marynowanej
-
- 200 g sera żółtego
-
- sól, papryka ostra
-
- pęczek szczypiorku albo garść rukoli
Przygotowanie
Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju. Smażymy 2-3 minuty następnie dorzucamy pieczarki pokrojone w plastry. Całość smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Szynkę kroimy w paski, paprykę w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce. Bułki przekrawamy na pół i układamy na blaszce. Na nie nakładamy szynkę, pieczarki z cebulą i paprykę marynowaną. Posypujemy solą i papryką. Na wierzch nakładamy ser żółty. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy przez około 10 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy rukolą lub posiekanym szczypiorkiem. Można także polać ketchupem, majonezem lub sosem czosnkowym.
Zobacz inne przepisy na zapiekane pieczywo:
Tosty z gyrosem – przepis na pyszne zapiekanki
Tosty à la pizza – pyszne kanapki na ciepło
Tosty francuskie z piekarnika – śniadanie na wypasie
Bułki faszerowane mięsem i pieczarkami
Zapiekanki z pieczarkami
Bruschetta z mozzarellą i pomidorami
lubię, czasem takie robimy