Twarożek z warzywami – nienudząca się klasyka

Twarożek z warzywami – nienudząca się klasyka
Twarożek z warzywami – nienudząca się klasyka

Twarożek z warzywami to bardzo szybka i prosta do przygotowania przekąska, którą możemy podać na śniadanie lub kolację. Świetnie smakuje podany ze świeżym, posmarowanym masłem pieczywem. Taki twarożek gości u mnie kilka razy z miesiącu. Jest świetnym rozwiązaniem, kiedy nie mam pomysłu na posiłek, a zwykłe kanapki już się nam znudziły. Wystarczy tylko dobry twaróg, ulubione warzywa, trochę śmietany i gotowe!

 

Składniki na twarożek z warzywami (2 porcje):

  • 250 g twarogu (dodaję półtłusty)
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 4-5 rzodkiewek
  • pół niewielkiej cebuli
  • ogórek szklarniowy (lub 2-3 gruntowe)
  • mały pęczek szczypioru
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Rzodkiewkę i ogórka kroimy w plastry. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Szczypior również drobno siekamy. Twaróg przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego warzywa, śmietanę i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Twarożek z warzywami – nienudząca się klasyka
Twarożek z warzywami – nienudząca się klasyka

Zobacz inne przepisy na szybkie śniadania:

Pasta do chleba z jajecznicy – najlepsza pasta jajeczna

Szybka pasta z tuńczyka i serka wiejskiego

Pasta z jajek i twarogu – pyszna klasyka

Masło bananowe – do zrobienia w 5 minut

Parówki nadziewane pieczarkami i serem