Twarożek z warzywami to bardzo szybka i prosta do przygotowania przekąska, którą możemy podać na śniadanie lub kolację. Świetnie smakuje podany ze świeżym, posmarowanym masłem pieczywem. Taki twarożek gości u mnie kilka razy z miesiącu. Jest świetnym rozwiązaniem, kiedy nie mam pomysłu na posiłek, a zwykłe kanapki już się nam znudziły. Wystarczy tylko dobry twaróg, ulubione warzywa, trochę śmietany i gotowe!
Składniki na twarożek z warzywami (2 porcje):
- 250 g twarogu (dodaję półtłusty)
- 3 łyżki śmietany 12%
- 4-5 rzodkiewek
- pół niewielkiej cebuli
- ogórek szklarniowy (lub 2-3 gruntowe)
- mały pęczek szczypioru
- sól, pieprz
Przygotowanie
Rzodkiewkę i ogórka kroimy w plastry. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Szczypior również drobno siekamy. Twaróg przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego warzywa, śmietanę i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Zobacz inne przepisy na szybkie śniadania:
Pasta do chleba z jajecznicy – najlepsza pasta jajeczna
Szybka pasta z tuńczyka i serka wiejskiego
Pasta z jajek i twarogu – pyszna klasyka
Masło bananowe – do zrobienia w 5 minut
Parówki nadziewane pieczarkami i serem
Wygląda świetnie, bardzo często jadam ser, bo codziennie 😉
Ale zamiast śmietany używam jogurtu naturalnego 1,5%-2%, tak aby witaminy z chudego twarogu się rozpuściły w tłuszczu, ale nie zabijać smaku sera tłustą śmietaną 😉
pycha:)