Zupa jarzynowa to jeden z tych tradycyjnych polskich specjałów, których raczej nie doceniamy. A niesłusznie, gdyż taka zupa jest przepyszna i zdrowa, a do tego łatwa w przygotowaniu. Idealna na domowy obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje mi podana z chrupiącymi kajzerkami.
Składniki na zupę jarzynową:
Bulion:
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- mały por
- 3 ząbki czosnku (nieobrane)
- cebula
- liście laurowe, ziele angielskie, sól
- zielenina: natka pietruszki, koper, liście selera, natka marchewki, liście pora (to, co macie pod ręką w zależności od pory roku)
- 2 l wody
Zupa:
- pół kalafiora
- 2 marchewki (te z bulionu)
- 5 średnich ziemniaków
- szklanka fasolki szparagowej zielonej
- szklanka groszku
- łyżka śmietany 18%
- sól, pieprz
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy bulion warzywny. Jest to uniwersalny przepis, który możecie wykorzystać do dowolnej zupy. Jeśli macie już jakiś bulion lodówce albo zamrożony, to weźcie go około dwóch litrów i pomińcie ten krok.
Do garnka wlewamy 2 litry wody, obrane marchewki, pietruszkę, seler i por oraz opieczoną cebulę. Cebulę można opiec np. nad płomieniem gazowym. Ja ją obieram, przekrawam na pół i przypiekam na suchej patelni. Dodajemy także ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę. W połowie gotowania do bulionu dodajemy zieleninę.
Kiedy bulion będzie gotowy, przelewamy go przez sito. Do klarownego bulionu dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki, ziemniaki i marchewki pokrojone w kostkę, fasolkę i groszek. Warzywa najlepiej użyć świeże, ale mrożone też się sprawdzą. Całość gotujemy około 15-20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy zupę zdejmiemy z palnika, dodajemy do niej śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącego wywaru i mieszamy. Po wlaniu na talerz zupę można posypać koperkiem lub natką pietruszki.
Zobacz inne przepisy na tradycyjne polskie zupy:
Prosta Zalewajka Z Ziemniakami
Zupa Pomidorowa Na Skrzydełkach
Zupa Ziemniaczana – Kartoflanka
Zupa Ogórkowa Z Ryżem
Zupa Szczawiowa
Tradycyjna Zupa Fasolowa – Sprawdzony Przepis
Zostaw odpowiedź