Danie jednogarnkowe z mięsem mielonym i ziemniakami jest szybkie, proste do zrobienia i nie wymaga wielu składników. Idealne na pyszny obiad dla całej rodziny – zwłaszcza w chłodne jesienne dni, gdyż rozgrzewa i jest bardzo sycące.
Składniki na danie jednogarnkowe z mięsem mielonym:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 200 ml passaty pomidorowej
- cebula
- puszka fasoli
- 5-6 średnich ziemniaków
- 2/3 szklanki wody
- papryka wędzona, rozmaryn, papryka ostra, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, tymianek, sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym. Surowe ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy je do cebuli z mięsem. Całość smażymy przez chwilę, następnie dolewamy passatę pomidorową i wodę. Całość dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli cały płyn w tym czasie odparuje, dolewamy jeszcze trochę wody. Pod koniec gotowania dodajemy fasolę odsączoną z zalewy i przyprawy.
Zobacz inne przepisy na dania jednogarnkowe:
Jednogarnkowe Spaghetti Z Sosem Pomidorowym I Mięsem Mielonym
Jednogarnkowy Makaron Z Kiełbasą
Leczo Z Kiełbasą I Papryką
Fasolka Po Bretońsku – Tradycyjny Przepis
Makaron Z Kurczakiem W Sosie Pomidorowym
Zostaw odpowiedź