Danie jednogarnkowe z mięsem mielonym

Danie jednogarnkowe z mięsem mielonym
Danie jednogarnkowe z mięsem mielonym

Danie jednogarnkowe z mięsem mielonym i ziemniakami jest szybkie, proste do zrobienia i nie wymaga wielu składników. Idealne na pyszny obiad dla całej rodziny – zwłaszcza w chłodne jesienne dni, gdyż rozgrzewa i jest bardzo sycące.

Składniki na danie jednogarnkowe z mięsem mielonym:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • cebula
  • puszka fasoli
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 2/3 szklanki wody
  • papryka wędzona, rozmaryn, papryka ostra, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, tymianek, sól, pieprz

 

Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym. Surowe ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy je do cebuli z mięsem. Całość smażymy przez chwilę, następnie dolewamy passatę pomidorową i wodę. Całość dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli cały płyn w tym czasie odparuje, dolewamy jeszcze trochę wody. Pod koniec gotowania dodajemy fasolę odsączoną z zalewy i przyprawy.

 

Zobacz inne przepisy na dania jednogarnkowe:

Jednogarnkowe Spaghetti Z Sosem Pomidorowym I Mięsem Mielonym

Jednogarnkowy Makaron Z Kiełbasą

Leczo Z Kiełbasą I Papryką

Fasolka Po Bretońsku – Tradycyjny Przepis

Makaron Z Kurczakiem W Sosie Pomidorowym