Pierogi z ciasta twarogowego z warzywami i serem żółtym to pyszne przekąski, od których nie można się oderwać. Na jednym nigdy się nie kończy! Kruche ciasto w połączeniu ze smacznym farszem tworzy bardzo udane połączenie. Te pierożki sprawdzą się świetnie jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy albo jako przekąska na imprezie. Można je podać z barszczem czerwonym.
Składniki na pierogi z ciasta twarogowego z warzywami (około 20 sztuk):
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 400 g twarogu półtłustego
- 250 g masła
- jajko
Farsz:
- 400 g pieczarek
- 150 g sera żółtego
- niewielka cebula
- puszka kukurydzy
- sporej wielkości papryka czerwona
- sól, pieprz
Przygotowanie
Pieczarki i cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy pieczarki i cebulę. Następnie dodajemy paprykę i smażymy jeszcze 8-10 minut. Składniki pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy kukurydze odsączoną z zalewy i ser żółty starty na tarce. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy ciasto. Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Twaróg rozdrabiamy widelcem. Dodajemy do niego ostudzone masło o jajko. Składniki mieszamy ze sobą ręką lub za pomocą robota kuchennego. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielmy na trzy części i rozwałkowujemy na grubość nieprzekraczającą 0,5 cm. Kroimy na kwadraty o boku około 12 cm. Na środek każdego z nich nakładamy kopiastą łyżkę nadzienia i składamy w trójkąty. Boki dociskamy widelcem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni (aż lekko zbrązowieją). Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Wygladaja troche jak indyjskie samosy, ale sa zdrowsze, bo pieczone 🙂
ale smakowite!
Muszą być bardzo smaczne, mniam!:)
Na ile pierogów jest ta porcja?
Około 12, zależy też od wielkości pierogów.
Czy można je przygotować dzień prędzej A ba drugi dzień upiec?
Myślę, że tak, ale najlepiej nakryć je czymś na ten czas.