Kurczak curry z brzoskwiniami i warzywami w aksamitnym sosie to pyszne, orientalne danie na szybki obiad, który zrobimy w pół godziny. Jest bardzo proste do zrobienia, a na pewno zasmakuje wszystkim wielbicielom kuchni indyjskiej. Połączenie ostrej pasty curry z kremowym mleczkiem kokosowym i słodkimi brzoskwiniami tworzy bardzo smaczną mieszankę. Potrawę podajemy z ryżem basmati albo chlebkami naan.
Składniki na kurczaka curry z brzoskwiniami:
-
- 2 piersi z kurczaka
-
- por
-
- papryka biała
-
- papryka czerwona
-
- 3 połówki brzoskwiń w syropie
-
- 400 ml mleczka kokosowego
-
- pół szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
-
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
-
- przyprawy: curry, imbir w proszku, sól, pieprz
Przygotowanie
Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę. Obsypujemy przyprawą curry. Mięso podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Po chwili dodajemy pora pokrojonego w plastry. Po kilku minutach dorzucamy papryki pokrojone w paski i wlewamy bulion. Warzywa dusimy do miękkości. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, pastę curry, brzoskwinie pokrojone w kostkę i przyprawy. Całość dusimy na wolnym ogniu jeszcze kilka minut.
Brzmi smakowicie Twoj przepis! Pycha!