Ryba z ananasem i papryką w lekko słodkim sosie z ketchupem to pomysł na smaczną przekąskę, którą można podać na kolacji we dwoje czy imprezie ze znajomymi. Jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a z pewnością zyska wielu zwolenników wśród wielbicieli ryb.
Składniki na rybę z ananasem:
-
- 500 g filetów rybnych (ja użyłam dorsza)
-
- duża cebula
-
- mała papryka czerwona
-
- mała papryka zielona
-
- 5 plastrów ananasa z puszki
-
- pół szklanki keczupu pikantnego
-
- sok z połówki cytryny
-
- pół szklanki syropu z puszki z ananasów (zamiast syropu można dodać wodę wymieszaną z 2 łyżkami miodu)
-
- sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie
Jeśli mamy zamrożoną rybę, najpierw rozmrażamy ją całkowicie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obsypujemy solą i pieprzem. Smażymy ją na patelni z rozgrzaną łyżką oleju przez 2-3 minuty z każdej strony lub pieczemy w piekarniku zawiniętą w folię aluminiową lub papier do pieczenia przez 20 minut w 180 C. Rybę odstawiamy do wystudzenia, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w piórka, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Ananasa kroimy w kostkę. Na patelni z rozgrzaną niewielką ilością oleju podsmażamy najpierw przez 3-4 minuty cebulę, następnie dodajemy papryki i smażymy kolejne 3 minuty. Po tym czasie na patelnię dodajemy ananasa, ketchup wymieszamy z zalewą z ananasów, sok z cytryny i przyprawy. Całość dusimy jeszcze około 5 minut.
W misce lub na półmisku układamy najpierw warstwę warzyw z sosem, na nich kawałki ryby i kolejną warstwę warzyw. Danie odstawiamy do lodówki, w której można je przechowywać około 3-4 dni, ale można je również podać od razu po przygotowaniu.
Zobacz inne przepisy na przekąski na zimno z filetów rybnych:
Ryba w zalewie pomidorowo-octowej
Ryba w zalewie słodko kwaśnej
Dietetyczna ryba po grecku (139 kcal)
Sałatka z rybą smażoną w panierce i warzywami
Ryba w zalewie pomidorowej
Ryba marynowana w occie
Nice article, thanks. Can you tell us about the first paragraph in more detail?