Wieprzowina z marchewką w orientalnym sosie to pyszny i prosty przepis na smaczny obiad dla wielbicieli niecodziennych rozwiązań. Słodko-kwaśny sos pomidorowy nadaje mięsu egzotyczny smak i aromat. Danie podajemy z ryżem brązowym, jaśminowym lub innym ulubionym.
Składniki na wieprzowinę z marchewką w orientalnym sosie:
- 500 g mięsa wieprzowego (dałam łopatkę, może też być szynka, karkówka)
- 2 średniej wielkości marchewki
- cebula
- woda do podlewania mięsa
Sos:
- szklanka passaty pomidorowej
- 1/3 szklanki wody
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- imbir, ostra papryka, sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę, marchewki w paski. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy mięso i cebulę. Podsmażamy. Następnie wlewamy około szklankę wody, patelnię nakrywamy pokrywką i mięso dusimy przez jakieś 45 minut, aż zmięknie. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą. Po tym czasie na patelnię wrzucamy marchewkę. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i również wlewamy na patelnię. Całość dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając jeszcze około 25 minut już bez przykrycia.
Zobacz inne przepisy na duszoną wieprzowinę:
Schab Duszony Z Warzywami I Boczkiem
Wieprzowina Po Myśliwsku
Gulasz Z Karkówki Z Warzywami
Gulasz Wieprzowy Z Marchewką I Groszkiem
Karkówka Duszona Z Warzywami
Karkówka Duszona W Sosie Własnym
Zostaw odpowiedź