Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym
Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym to bardzo smaczne, szybkie do zrobienia i niewymagające wiele pracy danie, które można podać na lekki obiad czy kolację na ciepło. Wymaga tylko kilku składników i świetnie sprawdzi się późnym latem, kiedy mamy sezon ma paprykę. Taka potrawa jest niskokaloryczna, zdrowa i smaczna. Można ją przygotować będąc również na diecie redukcyjnej.
Całość przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy ugotować ryż, wymieszać go z mięsem mielonym i passatą pomidorową. Takim farszem nadziewamy surowe papryki i wkładamy do piekarnika. Papryki muszą się piec w piekarniku przez około godzinę i gotowe.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji producenta. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie ryż mieszamy z surowym mięsem mielonym i passatą pomidorową. Przyprawiamy do smaku.
Z papryk obcinamy górną część, usuwamy gniazda nasienne. Wydrążone papryki nadziewamy farszem i przykrywamy odciętymi wcześniej czubkami.
Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego, na dno wylewamy szklankę bulionu lub wody. Pieczemy pod przykryciem przez około godzinę w temperaturze 180 C.
Kajmakowiec Królewski to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Kruche ciasto przełożone kajmakiem oraz delikatnym kremem…
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…