Udka z kurczaka w pomarańczach to bardzo prosty sposób na pieczonego kurczaka, w niecodziennej odsłonie, bo z lekko słodką i cytrusową nutą. Takie danie można podać na obiad w towarzystwie np. pieczonych ziemniaków i gotowanych na parze zielonych warzyw. Sprawdzi się również ryż i surówka z kapusty kiszonej. Takie udka są bardzo uniwersalne, więc możecie je podać na wiele różnych sposobów i zawsze będzie pysznie.
Przy pieczonych udkach nie ma wiele pracy, ale przygotowanie najlepiej zacząć dzień wcześniej, bo im mięso dłużej poleży w marynacie tym jest bardziej aromatyczne. Na drugi dzień wystarczy tylko upiec je w piekarniku.
Składniki na udka z kurczaka w pomarańczach:
- około 800 g udek z kurczaka (podudzia lub ćwiartki też mogą być)
- 2 pomarańcze
- łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- łyżka oleju
- papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz
Przygotowanie
Wyciskamy sok z półtora pomarańczy. Do soku dodajemy dodajmy miód, przyprawy, sos sojowy i olej. Całość mieszamy i w tak przygotowanej marynacie, obtaczamy mięso. Odstawiamy je do lodówki na kilka godzin (a najlepiej zostawiamy na noc).
Następnie udka układamy w naczyniu żaroodpornym wraz z całą marynatą. Na wierzchu układamy plastry pozostałej pomarańczy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1h – 1h 15 minut. Od czasu do czasu wierzch mięsa podlewamy marynatą z dna naczynia.
Zobacz inne przepisy na kurczaka na obiad:
Udka z kurczaka pieczone z warzywami – prosty i pyszny obiad
Kurczak ze śliwką i cebulą z piekarnika
Udka pieczone w ketchupie i miodzie – prosty przepis na smaczny obiad
Kurczak duszony w cebuli – przepis na pyszny obiad
Złocisty kurczak w majonezie – szybki przepis na obiad
Zostaw odpowiedź