Sałatka z brukselki to pyszne danie, zdrowe i lekkie danie, które można podać na fit posiłek np. na kolację czy drugie śniadanie. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do drugiego dania składającego się z mięsa i ziemniaków. Jeśli nie macie świeżej brukselki, mrożona również się sprawdzi.
Jak przygotować sałatkę z brukselki?
Jest to bardzo proste wystarczy ugotować brukselkę na półtwardo na parze lub w osolonej wodzie, a kiedy będzie stygła, pokroić pomidory i cebulę oraz wymieszać składniki na sos. Pozostaje połączyć wszystkie składniki ze sobą i gotowe.
Składniki na sałatkę z brukselki:
- 500 g brukselki
- 3 duże pomidory lub 500 g koktajlowych
- mała cebula
- garść liści bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Brukselkę obieramy z wierzchnich liści i gotujemy na parze na półtwardo. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie zimna, przekrawamy na pół.
Pomidory kroimy w ósemki, jeśli mamy koktajlowe to przekrawamy je na pół. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Bazylię drobno siekamy. Oliwę mieszamy z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami.
Brukselkę przekładamy do miski, dodajemy pomidory, cebulę, bazylię i sos. Całość mieszamy dokładnie.
Zobacz przepisy na inne potrawy z brukselką w roli głównej:
Danie jednogarnkowe z kiełbasą i brukselką
Zapiekanka z ziemniakami i brukselką
Zupa z brukselką – lekka i pożywna
Sałatka z brukselką, pomidorami i rzodkiewkami – do obiadu lub na grilla
Brukselka zapiekana z ziemniakami
Zostaw odpowiedź