Bób z kiełbasą i boczkiem to pyszne danie, przypominające nieco leczo, które można podać na sycący obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje z kromką świeżego chleba. Danie jest proste i dość szybkie do zrobienia, a jeśli lubicie bób, to z pewnością wam zasmakuje.
Składniki na bób z kiełbasą i boczkiem (4 porcje):
- 500 g bobu
- 3 pętka białej kiełbasy parzonej
- 150 g boczku wędzonego
- 2 cebule średniej wielkości
- średniej wielkości cukinia
- szklanka passaty pomidorowej
- sól, pieprz, papryka ostra, majeranek, tymianek
Przygotowanie
Bób (świeży lub mrożony) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy go i odstawiamy. Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w plastry, cebulę w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy boczek. Smażymy kilka minut, następnie dodajemy cebulę. Kiedy cebula zacznie nabierać złotego koloru, dodajemy kiełbasę. Całość smażymy jeszcze kilka minut. Cukinię kroimy w kostkę, przekładamy do średniej wielkości garnka, dodajemy kiełbasę z boczkiem i cebulą oraz wlewamy passatę pomidorową. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 15-20 minut, aż cukinia będzie miękka. Na koniec dodajemy bób i przyprawy. Danie mieszamy i dusimy jeszcze 3-4 minuty.
Zobacz inne przepisy na dania z bobem:
Sałatka warstwowa z makaronem – pyszna i prosta
Wegetariańskie curry z bobem
Makaron z bobem i cukinią w sosie śmietanowym
Ratatouille z bobem – przepis na lekki i zdrowy obiad
Zupa z botwinką i bobem
Zostaw odpowiedź