Tagliatelle z boczkiem i suszonymi pomidorami to danie, które robi się błyskawicznie, bo w około 25 minut, a jest tak smaczne i aromatyczne, że znika z talerzy w mgnieniu oka. Nie jest to co prawda szczególnie dietetyczna potrawa, więc sprawdzi się na sycący obiad, jeśli nie liczycie kalorii. Ale za to połączenie boczku, suszonych pomidorów, sosu śmietanowego i makaronu jest wyjątkowo udane i pyszne, dlatego czasami można sobie na nie pozwolić, gdyż dobre jedzenie świetnie poprawia humor.
Pyszny makaron z sosem to danie, które nie wymaga wiele pracy ani czasu, więc jest idealne na codzienny szybki obiad, przy którym nie trzeba się zbytnio męczyć ani wysilać.
Składniki na tagliatelle z boczkiem i suszonymi pomidorami (2 porcje):
- 200 g makaronu tagliatelle (może też być inny ulubiony: spaghetti, penne czy świderki)
- 200 g boczku wędzonego
- 6-7 plastrów suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 30%
- sól, pierz, bazylia, oregano
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku.
W czasie kiedy gotuje się makaron, boczek kroimy w kostkę lub paski i podsmażamy na łyżce oleju (może być olej, którym zalane są suszone pomidory). Kiedy boczek zacznie się robić chrupiący i stopi się nieco tłuszczu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Następnie na patelnię wlewamy śmietanę i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Całość dusimy kilka minut, aż śmietana zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami (świeżymi lub suszonymi).
Na koniec na patelnię wkładamy makaron i mieszamy go z boczkiem i sosem śmietanowym. Danie przekładamy na talerze.
Zobacz inne przepisy na dania z makaronem tagliatelle:
Makaron z boczkiem w sosie brokułowym
Tagliatelle z bobem – przepis na szybki obiad
Makaron tagliatelle z kurczakiem i warzywami
Tagliatelle z boczkiem i groszkiem w sosie śmietanowym
Makaron tagliatelle z kurczakiem w serowym sosie
Boczek i suszone pomidory – pycha!