Zupa z brukselką, ziemniakami i porem jest bardzo smaczna, a także błyskawiczna i prosta do zrobienia. Chociaż jest lekka i zawiera niewiele kalorii, to jednak zapewnia uczucie sytości na długo. Jeśli podzielimy zupę z poniższego przepisu na trzy porcje (wyjdą dość spore), to jedna będzie miała tylko niecałe 200 kcal. Zupę można również zrobić w wersji wegańskiej: wystarczy wykorzystać bulion warzywny, a pora i marchew podsmażyć na oleju.
Składniki na zupę z brukselką (3 porcje):
- około litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- około 450 g brukselki (świeża lub mrożona)
- duża marchew
- por
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, kolendra (liście), pietruszka
Przygotowanie
Pora przekrawamy wzdłuż na pół, następnie siekamy w półplasterki. Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pora i marchew. Smażymy, aż warzywa zmiękną. Jeśli mamy mrożoną brukselkę, gotujemy ją w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i jak lekko przestygnie przekrawamy na pół, a większe główki na cztery części. Świeżą brukselkę obieramy i również kroimy na mniejsze części.
Bulion zagotowujemy. Dodajemy do niego pokrojone w kostkę surowe ziemniaki i świeżą brukselkę (jeśli mamy ugotowaną, to jeszcze jej nie wrzucamy). Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy pora podsmażonego z marchewką. Jeśli wcześniej gotowaliśmy mrożoną brukselkę, to jest moment w którym dodajemy ją do zupy. Całość przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut.
Zobacz inne przepisy na szybkie zupy:
Zupa Jarzynowa – Przepis Na Domową Zupę
Zupa Porowa Z Czosnkowymi Grzankami
Błyskawiczna Fasolka Po Bretońsku
Jesienna Zupa Krem Z Marchewki I Cukinii
Zupa Fasolowa Na Kiełbasie
Błyskawiczny Chłodnik Z Burakami
Zostaw odpowiedź