Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa to klasyka polskiej kuchni, która gości pewnie w większości domów. Najczęściej przygotowuję ją na rosole z dnia poprzedniego, tym razem jednak gotowałam udka i warzywa do pasztetu, czego efektem ubocznym był bulion, którego nie mogłam nie wykorzystać. Taka pomidorówka jest lekka, wręcz dietetyczna, gdyż do jej zagęszczenia wykorzystałam marchewki, a nie śmietanę.
Udka zalewamy 2,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy. Zbieramy „szumowiny” czyli ścięte białko i dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, seler i pora. Gotujemy na wolnym ogniu, przez około godzinę. Po tym czasie z wywaru wyjmujemy warzywa i udka. Ja go przecedzam, ale nie jest to konieczne. Marchewki blendujemy lub ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy ponownie do wywaru. Wlewamy passatę pomidorową i dodajemy przyprawy. Do zupy można dodać również udka obrane z kości – albo przygotować z nich pasztet czy potrawkę na obiad. Zupę gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około 10 minut. Podajemy ją z ugotowanym osobno makaronem.
Kajmakowiec Królewski to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Kruche ciasto przełożone kajmakiem oraz delikatnym kremem…
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…