Makaron z brokułem i sosem serowym to przepis na prosty i pyszny obiad, który przygotujecie w niecałe pół godziny. Jego przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga wiele pracy, a powstaje bardzo smaczne, sycące i bezmięsne danie, które świetnie sprawdzi się na codzienny obiad. Ten sprawdzony przepis zasmakuje wszystkim miłośnikom makaronów.
Składniki na makaron z brokułem i sosem serowym (2 porcje):
- 200 g makaronu tagliatelle
- brokuł (około 500 g)
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g sera pleśniowego
- pół szklanki włoszczyzny (np. gotowa mrożonka z pokrojonymi w paski: selerem, marchewką, pietruszką i porem)
- oregano, tymianek, czosnek suszony, sól, pieprz
- 20 g sera żółtego np. parmezan
Przygotowanie
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie albo na parze na półtwardo. Makaron gotujemy w osolonej wodzie również al dente (około 2-3 minuty krócej niż zaleca producent na opakowaniu). Makaron odcedzamy na sicie i polewamy zimną wodą.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na niej włoszczyznę do miękkości. Następnie wlewamy śmietanę, dodajemy pokruszony ser pleśniowy i przyprawy. Całość dusimy kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Makaron mieszamy z sosem oraz brokułem i wykładamy na talerze. Posypujemy startym serem żółtym.
Zobacz inne pomysły na bezmięsne obiady z makaronem:
Zapiekanka z cukinii – prosty i szybki przepis na obiad
Makaron z warzywami po azjatycku (wege i fit)
Makaronowa zapiekanka z warzywami
Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i pieczarkami
Spaghetti ze szpinakiem
Zostaw odpowiedź