Błyskawiczne spaghetti ze szprotkami z puszki w sosie pomidorowym to świetny przepis na kryzysowy obiad, kiedy w lodówce pustki. Danie przygotujemy w jakieś dwadzieścia minut, tyle czasu ile potrzeba na ugotowanie makaronu. Idealnie nadaje się również na piątkowy obiad, jeśli w naszym domu mamy tradycję bezmięsnych piątków.
Składniki na dwie porcje spaghetti ze szprotkami:
- pół paczki makaronu spaghetti
- puszka (albo dwie) szprotek w sosie pomidorowym
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy szprotki wraz z sosem, smażymy jeszcze chwilę. Do szprotek dodajemy pokrojone w plasterki oliwki i przyprawiamy do smaku. Na patelnię wsypujemy ugotowany i odcedzony makaron i mieszamy go z ze szprotkami.
Zostaw odpowiedź