Leczo z cukinii, bakłażana i papryki to pyszne danie jednogarnkowe. Potrawa jest połączeniem węgierskiego lecza, francuskiego ratatouille i z polską nutą za sprawą kiełbasy. Idealna na lekki, ale pożywny i rozgrzewający obiad dla całej rodziny.
Składniki na leczo z cukinii, bakłażana i papryki:
- 2 średnie cukinie
- papryka czerwona
- papryka zielona
- cebula
- niewielki bakłażan
- 300 g cienkiej kiełbasy (np. śląska)
- 300 ml passaty pomidorowej
- 3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie, sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra
Przygotowanie
Kiełbasę i cebulę koimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do nich papryki pokrojone w paski oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze 5 minut. Bakłażana kroimy w plastry grubości 2-3 cm i posypujemy solą. Odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie opłukujemy go z soli i kroimy w kostkę. Cukinię obieramy (jeśli jest młoda, to nie trzeba) i kroimy w kostkę. Jeśli mamy przerośniętą cukinię o twardych nasionach, to wydrążamy łyżką środek. Cukinię i bakłażana dodajemy do podsmażonych papryk i kiełbasy. Wlewamy również passatę pomidorową. Całość dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 15 minut, aż cukinia i bakłażan staną się miękkie. Pod koniec gotowania przyprawiamy do smaku. Leczo podajemy ciepłe, w towarzystwie pieczywa.
Zobacz inne przepisy na leczo lub ratatouille:
Leczo Z Cukinią – Najprostszy Przepis
Dietetyczne Leczo Pieczone W Piekarniku (296 Kcal)
Leczo Z Boczkiem
Dietetyczne Leczo Ze Słodką Nutą (134 Kcal)
Leczo Z Kiełbasą I Papryką
Ratatouille Z Mięsem Mielonym
Zostaw odpowiedź