Sezon na młodą kapustę właśnie trwa, więc trzeba to wykorzystać 😉 Taka surówka z młodej kapusty jest jedną z moich ulubionych, szkoda, że nie można jej mieć cały rok.
Składniki:
-
główka młodej kapusty
-
spora marchew
-
sok z połówki cytryny
-
2 łyżki oliwy
-
łyżka miodu
-
sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Dzielimy na ćwiartki i drobno szatkujemy. Przekładamy do miski i solimy. Kapustę z solą ugniatamy rękami. Odstawiamy na 10 minut.
Następnie dodajemy startą marchew. Miód, oliwę i sok z cytryny mieszamy ze sobą i wlewamy do surówki. Doprawiamy pieprzem i wszystko razem mieszamy.
Pyszna surówka, ja robię tak samo tylko dodaję sosik majonezowo-jogurtowy (1-2 łyżki majonezu z 1-2 łyżkami jigurtu, szczypta soli i pieprzu). Hmmm palce lizac i ślinka cieknie. Pozdrawiam