Ciężko mi znaleźć coś pyszniejszego od zestawienia czekolady i truskawek 😉 Intensywnie czekoladowe ciasto w połączeniu z jogurtowym musem truskawkowym daje zachwycający efekt smakowy.
Składniki:
Czekoladowe ciasto:
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao przynajmniej 70%)
- 50 g cukru
- 3 jajka
- 100 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
Masa jogurtowa:
- 800 g naturalnego jogurtu
- 350 g truskawek
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
- galaretka truskawkowa
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy ciasto. Masło kroimy na kawałki i razem z połamaną na kosteczki czekoladą wkładamy do rondelka, roztapiamy na małym ogniu, cały czas mieszając i odstawiamy do ostudzenia. Czekoladę z masłem przekładamy do miski,dodajemy cukier i jajka, miksujemy przez chwile. Cały czas miksując, wsypujemy przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia mąkę. Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24×24 cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika. Pieczemy przez ok 15 minut. Ciasto studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy z jogurtem, dodajemy cukier i sok z cytryny, na końcu powoli wlewamy żelatynę i miksujemy aż wszystkie składniki się połączą.
Masę wylewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, studzimy. Zimną, ale jeszcze płynną galaretkę wylewamy na zastygłą masę jogurtową i całość wstawiamy do lodówki jeszcze na kilka godzin.
To musiało być pyszne 🙂