Pyszne ciasto czekoladowo-truskawkowe

Ciężko mi znaleźć coś pyszniejszego od zestawienia czekolady i truskawek 😉 Intensywnie czekoladowe ciasto w połączeniu z jogurtowym musem truskawkowym daje zachwycający efekt smakowy.

Składniki:

Czekoladowe ciasto:

    • 100 g masła
    • 100 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao przynajmniej 70%)
    • 50 g cukru
    • 3 jajka
    • 100 g mąki pszennej
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 łyżeczki kakao

Masa jogurtowa:

    • 800 g naturalnego jogurtu
    • 350 g truskawek
    • 5 łyżek cukru
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 4 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

  • galaretka truskawkowa

Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy ciasto. Masło kroimy na kawałki i razem z połamaną na kosteczki czekoladą wkładamy do rondelka, roztapiamy na małym ogniu, cały czas mieszając i odstawiamy do ostudzenia. Czekoladę z masłem przekładamy do miski,dodajemy cukier i jajka, miksujemy przez chwile. Cały czas miksując, wsypujemy przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia mąkę. Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24×24 cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika. Pieczemy przez ok 15 minut. Ciasto studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy z jogurtem, dodajemy cukier i sok z cytryny, na końcu powoli wlewamy żelatynę i miksujemy aż wszystkie składniki się połączą.
Masę wylewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, studzimy. Zimną, ale jeszcze płynną galaretkę wylewamy na zastygłą masę jogurtową i całość wstawiamy do lodówki jeszcze na kilka godzin.

ciasto_czek_tru