Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami to świetna alternatywa dla wszystkich którym znudziły się już standardowe kotlety z piersi kurczaka w panierce z bułki tartej. Danie jest szybkie, łatwe w przygotowaniu, a do tego pyszne i kolorowe. Zasmakuje całej rodzinie! Zapiekaną pierś z kurczaka można podać na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki, albo jako samodzielne danie na ciepło na spotkaniu ze znajomymi czy przy świątecznym stole.
Jeśli chcemy, aby danie było mniej kaloryczne, majonez możemy zastąpić jogurtem naturalnym.
Składniki na zapiekaną pierś z kurczaka z serem i pomidorami:
- około 2-3 filety z piersi kurczaka
- 1-2 pomidory
- jakieś 2 garście świeżego szpinaku
- 150 g serka kanapkowego naturalnego (szukamy takiego o dobrym składzie, bez zbędnych dodatków typu olej palmowy czy substancje zagęszczające)
- 3 łyżki majonezu
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, suszona cebula, czosnek granulowany
Przygotowanie
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Jeśli mamy duże filety, przekrawamy je wzdłuż na pół. Serek kanapkowy mieszamy z majonezem i przyprawami. Piersi układamy w naczyniu żaroodpornym, na nich rozsmarowujemy mieszankę serka z majonezem, następnie układamy po garści liści szpinaku i po dwa plasterki pomidora. Całość posypujemy serem żółtym. Zakryte naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze jakieś 10 minut, aby ser się zarumienił.
Zostaw odpowiedź