Kurczak zapiekany z warzywami to wyśmienite, niebanalne i ładnie się prezentujące danie, które można przygotować błyskawicznie, wstawić do piekarnika i po godzinie cały obiad mamy już gotowy. Nie potrzeba już nic więcej, gdyż mamy w nim pierś z kurczaka, ziemniaki i dużą ilość innych warzyw, a całość jest skąpana w sosie śmietanowym. Potrawa jest bardzo smaczna, aromatyczna, pożywna, a do tego łatwa do przygotowania, zdrowa i lekka. Pyszne danie jednogarnkowe sprawdzi się idealnie, kiedy nie chcemy spędzić całego przedpołudnia w kuchni, ani zabrudzić wielu naczyń.
Jeśli chcemy, żeby danie było typowo dietetyczne można pominąć śmietanę, albo zastąpić ją jogurtem. Uduszone pod przykryciem warzywa i tak wytworzą sos, dzięki czemu kurczak będzie soczysty i mięciutki.
Składniki na kurczaka zapiekanego z warzywami (4 duże porcje):
- 0,5 kg filetów z piersi kurczaka (dwa duże)
- średnia cukinia
- 6 średnich ziemniaków
- 2 cebule
- 2 papryki czerwone
- 180 ml śmietany 30%
- przyprawy: papryka ostra, czosnek granulowany, tymianek, bazylia, oregano, suszone pomidory, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz
Przygotowanie
Piersi kurczaka myjemy, suszmy i kroimy w plastry. Następnie oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Cebule, ziemniaki i cukinię również kroimy w plastry. Papryki na kawałki podobnej wielkości co reszta warzyw.
W naczyniu żaroodpornym układamy ciasno rzędami: cukinię, ziemniaki, cebulę, piersi z kurczaka, paprykę. Potem znowu zaczynamy układanie od cukinii, ziemniaków i tak dalej, aż zapełnimy całe naczynie żaroodporne. Całość obsypujemy przyprawami i ziołami, a następnie zalewamy śmietaną. Kurczaka z warzywami pieczemy pod przykryciem przez około godzinę w temp 180 C. Na jakieś 10-15 minut przez końcem pieczenia, można ściągnąć pokrywkę.
Zostaw odpowiedź