Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym z dodatkiem sera camembert to przepis na bardzo smaczny, wykwintny obiad gotowy w kilka chwil. Kurczaka podałam z makaronem, który się świetnie komponuje z całą potrawą. Danie jest wyraziste w smaku, aromatyczne i wyjątkowo pyszne.
Składniki na kurczaka ze szpinakiem w sosie śmietanowym (dwie duże porcje):
- duża pierś z kurczaka (albo dwie, wg potrzeb)
- 100 g świeżego szpinaku
- 200 g śmietany 30%
- 2 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- ser camembert
- przyprawy: suszone pomidory, sól, pieprz
Przygotowanie
1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Oprószamy solą i pieprzem. Pierś podsmażamy na oleju z obu stron.
2. Następnie dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem około 5 minut, aż szpinak zwiotczeje. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny. Po kolejnych 3-4 minutach wlewamy śmietanę, a także dodajmy przyprawy.
3. Całość dusimy do momentu, aż sos zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość (około 10-15 minut). Na koniec do potrawy dokładamy kawałki sera camembert, a patelnię zdejmujemy z ognia.
Zostaw odpowiedź