Placek po cygańsku to pyszny placek ziemniaczany z wyśmienitym sosem z mięsa mielonego, pomidorów i ogórków kwaszonych. Jak dla mnie, jest nawet smaczniejszy niż placek po węgiersku, może dlatego, że uwielbiam wszelkiego rodzaju sosy pomidorowe. Ponadto, dodatek mięsa mielonego sprawia, że robi się go o wiele krócej niż zwyczajowy gulasz do placków, gdyż nie trzeba czekać tak długo, aż mięso się udusi i będzie miękkie.
Składniki na placek po cygańsku (2 porcje):
- około 700 g ziemniaków (10 średnich)
- średnia marchew
- cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
Sos:
- 250 g mięsa mielonego (dałam wołowo-wieprzowe)
- 2 ząbki czosnku
- papryka czerwona
- 3 ogórki konserwowe
- cebula
- szklanka passaty pomidorowej (lub zmiksowanych pomidorów)
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, natka pietruszki
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy sos (można to zrobić nawet dzień przez podaniem). Mięso smażymy na oleju z drobno posiekanym czosnkiem i cebulą. Po jakiś 15 minutach, kiedy wszystkie składniki będą podsmażone dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Po następnych 5 minutach całość zalewamy passatą pomidorową. Można również dodać 1/3 szklanki wody, jeśli chcemy, żeby sos był trochę rzadszy (ja tak zrobiłam). Sos dusimy jakieś 10-15 minut, na koniec dodajemy ogórki pokrojone w kostkę i przyprawy. Całość dusimy jeszcze 2-3 minuty i zdejmujemy z ognia.
Przygotowujemy placki. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki i cebulę ścieramy na miazgę w maszynce albo na tarce. Ziemniaki odcedzamy na sicie z nadmiaru wody. Pod sito podkładamy miskę. Następnie z miski zlewamy wodę, a na dnie powinna pozostać skrobia, którą dodajemy z powrotem do ziemniaków. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy marchew, cebulę, jajka, mąkę i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie.
Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy masę ziemniaczaną i rozsmarowujemy, aby utworzyć placek średnicy około 20 cm. Kiedy placek będzie usmażony na złoty kolor z jednej strony, łopatką delikatnie przekładamy go na drugą i również smażymy na złoty kolor.
Placek przekładamy na talerz, nakładamy na niego gorący sos i składamy na pół. Po wierzchu również polewamy sosem, można również posypać natką pietruszki.
Zostaw odpowiedź