Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą to taka sałatka, która nigdy się nie znudzi i świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju wędlin czy pieczonych mięs. W wielu domach od lat króluje na świątecznym stole czy podczas innych ważnych uroczystości i doczekała się dziesiątek swoich wersji w zależności od upodobań członków rodziny.
Podaję przepis, który mi osobiście najbardziej smakuje. Sałatka może nie jest typowo klasyczna, gdyż nie ma w niej pietruszki ani selera, ale za to dałam kukurydzę, groszek i chrupiące jabłko, dzięki czemu jest o wiele smaczniejsza.
Sałatkę można podać również jako smaczną przekąskę na imprezie zawiniętą w rulony z szynki.
Składniki na sałatkę jarzynową z groszkiem i kukurydzą (duża miska):
- 10-12 średnich ziemniaków (1 kg)
- 2 średnie marchewki
- duże jabłko
- por
- 4 jajka
- około 8 ogórków konserwowych (300 g)
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka groszku konserwowego
- 5-6 łyżek majonezu
- łyżka musztardy (dałam ostrą)
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Marchew i ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i również studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Pora i ogórki kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy i również kroimy w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy majonez, musztardę i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Po wymieszaniu próbuję sałatkę i ewentualnie jeszcze doprawiam albo dodaję majonez, jeśli jest zbyt sucha.
- Sałatkę przekładamy do dużej salaterki (albo dwóch mniejszych) i dekorujemy (albo i nie :)) groszkiem, kukurydzą, plastrami marchewki czy pora. Sałatkę odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się „przegryzły”.
Zostaw odpowiedź