Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i warzywami to pyszny i szybki przepis na obiad dla całej rodziny. Robi się ją błyskawicznie, nie wymaga wielu składników, a jej przygotowanie nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom. Zapiekanka jest bardzo smaczna, także jeśli mamy w rodzinie jakiegoś niejadka, powinna mu zasmakować.
Do przygotowania zapiekanki użyłam makaronu wstążki, ale może to być jakiś inny: penne, świderki czy muszelki. Dałam również wieprzową kiełbasę w typie śląskiej: parzoną z widocznymi kawałkami tłuszczu. Natomiast jeśli chcecie, możecie dodać inną kiełbasę np. wędzoną czy chorizo. Pamiętajcie tylko, żeby wybrać taką dobrej jakości, bez zbędnych dodatków typu fosforany czy karagen, o jak największej zawartości mięsa (powinno go być jakieś 70-80%). Najlepiej, żeby nie była drobno rozdrobniona i na pewno nie wybierajmy takiej, która ma mięso oddzielane mechanicznie w składzie.
Składniki na zapiekankę makaronową z kiełbasą:
- 250 g makaronu (dałam kokardki)
- 3 pętka cienkiej kiełbasy (około 250 g)
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 2 cebule
- 2 pomidory
- około 150 g sera żółtego
- papryka ostra, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente (czyli na półtwardo) w osolonej wodzie. Kiełbasę kroimy w plastry, cebulę w piórka. Oba składniki podsmażamy na patelni. Pomidory nacinamy lekko nożem na krzyż. Zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 5-8 minut. Następnie wyjmujemy z wody i zdejmujemy skórkę, która teraz będzie łatwo odchodzić. Pomidory kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy.
Ugotowany makaron, resztę składników (prócz sera żółtego) i przyprawy przekładamy do dużej miski i mieszamy ze sobą. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym żółtym serem. Zapiekankę pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 C.
Zostaw odpowiedź