Pulpety jaglane w sosie pomidorowym z warzywami to przepis na zdrowy i stosunkowo szybki obiad. Można podać je z ryżem albo makaronem. Za sprawą kaszy jaglanej pulpety są bardziej soczyste i lżejsze od tych tradycyjnych, a jak dla mnie nawet smaczniejsze. Do tego wyrazisty sos pomidorowy z dużą ilością warzyw sprawi, że danie jest bardzo treściwe, smaczne i lekkostrawne.
Składniki na pulpety jaglane w sosie pomidorowym z warzywami:
- 100 g kaszy jaglanej suchej
- 300 g mielonego mięsa (dałam wieprzowe, może też być z indyka)
- 2 ząbki czosnku
- mały pęczek natki pietruszki
- jajko
- sól, pieprz, ostra papryka, pieprz ziołowy, suszone pomidory (przyprawa)
NA SOS:
- szklanka passaty pomidorowej
- duża marchewka
- cebula
- pietruszka
- papryka czerwona
- sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
Przygotowanie
Kaszę gotujemy w osolone wodzie do miękkości wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Do kaszy dodajemy mięso mielone, posiekaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie, aż powstanie jednolita masa. Z masy formujemy pulpety wielkości mandarynki. Smażymy je na oleju z obu stron na złoty kolor. Pulpety zdejmujemy z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Cebulę kroimy w kostkę, paprykę w paski. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelnię gdzie smażyliśmy pulpety wrzucamy cebulę i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy marchew i pietruszkę. Po chwili paprykę.
Po jakiś 3-4 minutach wlewamy passatę pomidorową i dodajemy przyprawy. Całość dusimy jeszcze około 5 minut. Na koniec do sosu dodajemy pulpety.
Zostaw odpowiedź