Sałatka jajeczna z tuńczykiem i kukurydzą jest bardzo szybka do zrobienia i nie wymaga wielu składników. Sprawdzony przepis na nieskomplikowaną, pyszną i tanią sałatkę. Idealna na świąteczny stół, kolację ze znajomymi czy lunch do pracy.
Składniki na sałatkę z tuńczykiem i kukurydzą:
- 5 jajek
- puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach)
- 5 ogórków konserwowych
- puszka kukurydzy
- średni por
- 3-4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem. Pora kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą, a po 10 minutach odcedzamy na sicie (jeśli wolimy intensywny smak pora, nie trzeba go sparzyć). Ogórki kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy majonez i przyprawy do smaku. Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aby smaki się „przegryzły”.
Zostaw odpowiedź