Jajka w sosie tatarskim to pomysł na niebanalną przystawkę na Wielkanoc lub inną okazję. Jajka przygotowuje się bardzo szybko, a wyglądają bardzo efektownie i smakują wyśmienicie. Stanowią świetny dodatek do pieczonego mięsa, wędlin czy kanapek.
Składniki na jajka w sosie tatarskim:
- 6-8 jajek
Sos tatarski:
- 2 średnie ogórki konserwowe
- około 200 g grzybków leśnych marynowanych (mały słoiczek)
- 3 łyżki majonezu
- 3 śmietany 12%
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pęczek szczypiorku
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Grzyby i ogórki kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Majonez, jogurt, śmietanę, musztardę i przyprawy przekładamy do jednej miski i łączymy ze sobą. Dodajemy grzybki, ogórki i połowę szczypiorku. Całość mieszamy dokładnie ze sobą.
Na półmisek lub inne dogodne naczynie przekładamy sos, a na nim układamy jajka. Całość posypujemy resztą szczypiorku.
Zostaw odpowiedź