Młoda kapusta z pomidorami i kurczakiem to pomysł na szybki i pyszny wiosenny lub letni obiad. Danie jest niezwykle aromatyczne, a połączenie kapusty, pomidorów i koperku w sosie śmietanowym bardzo udane i z pewnością podbije wasze kubki smakowe. Danie podajemy z pieczywem lub młodymi ziemniakami.
Składniki na młodą kapustę z pomidorami i kurczakiem:
- główka młodej kapusty
- spora pierś z kurczaka
- 3 pomidory malinowe
- cebula
- 200 ml śmietany 30%
- pęczek koperku
- łyżka octu ryżowego (albo innego)
- czosnek suszony, sól, pieprz
Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem i odstawiamy na minimum 10 minut. Pomidory parzymy w gorącej wodzie przez jakieś 10 minut, po tym czasie obieramy ze skórki, która będzie łatwo schodzić i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy, koperek drobno siekamy.
Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy pierś z kurczaka i cebulę. Oba składniki podsmażamy, aż się zarumienią. Następnie przekładamy je do sporego garnka i dodajemy kapustę i pomidory. Całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, aż kapusta trochę zmięknie. Po tym czasie wlewamy śmietanę, dodajemy koper i ocet oraz przyprawy do smaku. Całość dusimy już bez przykrycia jeszcze około 20 minut, aż kapusta całkowicie zmięknie.
Zostaw odpowiedź