Krokiety ziemniaczane z wędzonym twarogiem przygotowane według tego przepisu są wyjątkowo mięciutkie i puszyste w środku, a chrupiące na zewnątrz. Stanowią świetny dodatek do gulaszu, mięsa czy sosu. Ja podałam je jako samodzielne danie na obiad w towarzystwie prostego sosu śmietanowego.
Składniki na krokiety ziemniaczane z wędzonym twarogiem (około 15 sztuk):
- 1 kg ziemniaków
- około 0,5 szklanki mąki pszennej
- 2 cebule
- 250 g twarogu wędzonego
- 100 ml mleka
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- sól i pieprz
- około szklanka bułki tartej
Sos śmietanowy:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 200 g śmietany 12%
- łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy, dodajemy łyżkę masła oraz mleko i tłuczemy na gładkie puree. Odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na reszcie masła na złoty kolor. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy żółtka jajek, mąkę, podsmażoną cebulę, twaróg i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na gładką masę.
Rękami namoczonymi w wodzie odrywamy porcje ciasta wielkości mandarynki. Formujemy kulę, którą rolujemy, tak aby powstał walec. Krokiety obtaczamy w rozbełtanych białkach i w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony przez około 3 minuty (na złoty kolor). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zostaw odpowiedź