Kurczak zapiekany z majonezem i pieczarkami to szybki i nieskomplikowany sposób na smaczny obiad dla całej rodziny albo imprezowe danie na ciepło. Jeśli znudziły się wam standardowe kotlety z kurczaka, wypróbujcie ten przepis – nie rozczarujecie się, gdyż tak przygotowane piersi są naprawdę pyszne.
Składniki na kurczaka zapiekanego z majonezem i pieczarkami:
- 3 piersi z kurczaka
- 200 g pieczarek
- por
- 3 łyżki majonezu
- 200 g sera żółtego
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek granulowany
Przygotowanie
Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon, odkrawamy tłuste kawałki i przekrawamy wzdłuż na pół. Oprószamy je przyprawami. Pieczarki przekrawamy na pół, następnie kroimy w plastry. Pora również kroimy w plastry. Pieczarki i pora podsmażamy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. Następnie solimy je i mieszamy z majonezem.
Piersi z kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na nich rozsmarowujemy pieczarki z majonezem. Całość posypujemy serem żółtym. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 min z funkcją termoobiegu.
Zostaw odpowiedź