Bagietki zapiekane z mięsem mielonym, cebulą i dwoma rodzajami sera to pyszna, bogata i zdrowa wersja fast-foodu. Te z budek mogą się przed nimi schować. Robi się je prosto i szybko, a efekt jest bardzo satysfakcjonujący, gdyż nikt im się nie oprze. Stanowią świetną przekąskę na imprezie, goście na pewno będą zachwyceni.
Składniki na bagietki zapiekane z mięsem mielonym:
- 3 półbagietki (może być też jedna czy dwie długie)
- 300 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej)
- 100 ml passaty pomidorowej
- 100 g sera żółtego (gouda)
- 100 g sera grana padano lub innego twardego
- spora cebula (biała czy inaczej czosnkowa)
- mały pęczek szczypiorku
- sól, pieprz, czosnek suszony, rozmaryn, ostra papryka
Przygotowanie
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Na osobnej patelni podsmażamy mięso mielone. Wlewamy do niego passatę pomidorową i dodajemy przyprawy. Całość dusimy kilka minut, następnie pozostawiamy do przestygnięcia. Mięso mieszamy ze startym serem żółtym. Wierzchy bagietek ścinamy i wydrążamy trochę miąższu, aby utworzyło się zagłębienie (resztki pieczywa można wysuszyć, zetrzeć na tarce i wykorzystać np. do panierowania kotletów). Bagietki napełniamy mięsem mielonym, na wierzchu układamy cebulę, całość posypujemy grana padano. Bagietki przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy jakieś 15 minut (do momentu, aż ser się roztopi). Grzanki posypujemy posiekanym szczypiorkiem i od razu podajemy.
Zostaw odpowiedź