Zupa gulaszowa z indykiem, kiełbasą, fasolą i ziemniakami to pyszne, gęste danie jednogarnkowe, które wspaniale syci i rozgrzewa. Jej przygotowanie zabiera trochę czasu, ale na drugi i trzeci dzień smakuje jeszcze lepiej, więc można zrobić dużą porcję i mieć przez kilka dni spokój z obiadem. Zamiast mięsa indyka można dodać też wieprzowinę, albo to i to naraz.
Składniki na zupę gulaszową z indykiem:
- 0,5 kg mięsa z udźca indyka
- 0,5 kg dobrej cienkiej kiełbasy
- 200 g suchej drobnej fasoli
- cebula
- szklanka mrożonej włoszczyzny (marchew, seler, por, pietruszka – mogą też być świeże, pokrojone w paski)
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 250 ml passaty pomidorowej
- około litr bulionu (dałam drobiowy)
- 2 ząbki czosnku
- kolendra, tymianek, papryka ostra, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól
Przygotowanie
Suchą fasolę musimy namoczyć dzień wcześniej. Na drugi dzień zmieniamy wodę i gotujemy fasolę w ok 1,5 litra wody do miękkości przez około 1,5 h. Solimy ją po godzinie gotowania. Mięso z indyka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie przekładamy je do garnka, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości przez około 45 min. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie trzy składki podsmażamy na tej samej patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Do garnka z mięsem dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, włoszczyznę, sól i pieprz. Całość gotujemy około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy podsmażoną kiełbasę w cebulą, ugotowaną fasolę, wlewamy passatę pomidorową, dodajemy zioła i ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku. Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 10 minut.
Zostaw odpowiedź