Kotlety mielone z indyka z dużą ilością podsmażonej cebulki są pyszne, delikatne, mięciutkie i soczyste. Przypominają mi smak dzieciństwa, gdyż podobne robiła moja mama. Podałam je z młodymi ziemniakami z koperkiem i młodą kapustą ze śmietaną. Zrobienie całości zajęło mi tylko niecałą godzinę, a wyszedł przepyszny, domowy obiad, którym się wszyscy zajadali. A jeśli zostaną wam kotlety z obiadu, to zimne można pokroić w plastry i dodać na kanapki.
Składniki na kotlety mielone z indyka (około 6 sztuk):
- 400 g mięsa mielonego z indyka np. z udźca
- 200 g cebuli (2 średnie sztuki)
- bułka pszenna
- jajko
- łyżka śmietany 18%
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie
Bułkę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na 10 minut. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej łyżce oleju na złoty kolor, uważając, aby się nie przypaliła. Mięso mielimy na drobnych oczkach maszynki razem z cebulą i odciśniętą z wody bułką. Jeśli kupujemy gotowe mięso mielone, mielimy tylko bułkę z cebulą. Do zmielonej masy dokładamy jajko, śmietanę i przyprawy. Całość mieszamy ze sobą ręką przez kilka minut. Masa mięsna powinna być dość luźna, dzięki czemu usmażone kotlety będą delikatne.
Z mięsa formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy na średnim ogniu przez około 7-8 minut z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zobacz inne przepisy na mielone:
Soczyste Kotlety Mielone – Sprawdzony Przepis
Roladki Z Mięsa Mielonego W Sosie
Pulpety Jaglane W Sosie Pomidorowym
Klopsy Zapiekane W Sosie Pieczarkowym
Kotlety Mielone W Sosie Musztardowym
Kotlety Mielone Z Ziemniakami I Kapusta Zasmażana
Zostaw odpowiedź