Dania główne

Fasolka szparagowa po bretońsku – pyszne danie jednogarnkowe

Fasolka szparagowa po bretońsku to szybka i bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnej potrawy z suchą fasolą w roli głównej. Jest też lekkostrawna i mniej kaloryczna. Młoda fasolka szparagowa gotuje się momentalnie, dlatego przygotowanie potrawy zajmie nie więcej niż 45 minut. Taka fasolka smakuje mi równie mocno jak jej tradycyjny odpowiednik (który zresztą uwielbiam) dlatego latem, kiedy mamy sezon na fasolkę szparagową nie może jej zabraknąć na naszym stole. Zimą natomiast danie można przygotować z fasolki mrożonej. Jest to świetna alternatywa, kiedy nie chce wam się czekać kilku godzin, aż sucha fasola się ugotuje, albo np. zapomnicie ją namoczyć na noc w wodzie. Danie najlepiej smakuje podane z chrupiącym pieczywem, choć spotkałam się też z wersją, gdzie obok fasoli podawane są ziemniaki z wody.

Składniki na fasolkę szparagową po bretońsku:

  • 700 g żółtej fasolki szparagowej (może też być pół na pół z zieloną)
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 350 g cienkiej kiełbasy
  • 250 g boczku wędzonego
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • litr wody
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek, papryka ostra, bazylia

Przygotowanie

Fasolkę myjemy, odcinamy jej końcówki i kroimy na 4-5 cm kawałki. Wsadzamy ją do garnka, zalewamy wodą i gotujemy, aż zacznie mięknąć, tak na półtwardo. W tym czasie boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju najpierw wrzucamy boczek, a kiedy się przysmaży, dodajemy cebulę, czosnek i kiełbasę. Smażymy jeszcze kilka minut, aż cebula nabierze złotego koloru. Boczek z kiełbasą przekładamy do gotującej się fasolki, wlewamy passatę pomidorową i dodajemy przyprawy. Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu jeszcze około 10 minut, aż fasolka całkowicie zmięknie.

Fasolka szparagowa po bretońsku – pyszne danie jednogarnkowe

Zobacz inne przepisy na potrawy z fasolką szparagową:

Makaron Z Fasolką Szparagową I Pesto Z Jarmużu

Szybka Sałatka Z Fasolką Szparagową I Boczkiem

Kurczak Z Warzywami W Sosie Serowym

Ryż Po Meksykańsku (Wege I Fit)

Warzywa Z Kiełbasą Czyli Pyszny Pomysł Na Obiad

Zapiekanka Z Makaronu, Kurczaka I Warzyw

Zupa Jarzynowa – Przepis Na Domową Zupę

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago