Wyśmienita sałatka ze smażonymi pieczarkami, serem żółtym i porem jest prosta i szybka do zrobienia, a także bardzo smaczna. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju wędlin i mięs, sprawdzi się również jako samodzielne danie. Można ją przygotować na każdą okazję, jest na tyle uniwersalna, że powinna zasmakować każdemu. Do tej pory do sałatek używałam pieczarek marynowanych, jednak pomyślałam, że smażone też mogą pasować i się nie pomyliłam, gdyż podsmażone pieczarki są lepsze, bardziej wyraziste w smaku.
Składniki na sałatkę ze smażonymi pieczarkami:
- 400 g pieczarek
- 150 g sera żółtego
- 5 ogórków konserwowych
- średniej wielkości por
- 4 jajka
- puszka kukurydzy
- 3 czubate łyżki majonezu
- sól, pierz
Przygotowanie
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Większe najpierw przekrawamy na pół. Pieczarki podsmażamy na patelni z rozgrzaną łyżką oleju, aż odparuje z nich nadmiar płynu. Przekładamy je na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym i odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty, pora i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy majonez i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Sałatkę schładzamy przed podaniem pół godziny w lodówce.
Sałatka z pieczarkami jest pyszna.Podczas smażenia pieczarek dodałam jeszcze ząbek czosnku.
Niedawno zrobiłam ciasto “kokosek bez pieczenia”-goście chwalili i sięgali po następny kawałek.
Dziękuję za te przepisy.Polecam tę stronkę-rewelacja!