Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami jest prosta do zrobienia, zdrowa, smakuje wyśmienicie i można ją zrobić w nie więcej niż 15 minut. Ponieważ kuchnia śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych na świecie, warto się nią inspirować. Taka sałatka ze świeżych warzyw jest bogata w witaminy i minerały. Jest świetną przystawką na imprezie, sprawdzi się też jako obiad w upalne dni, nawet dla osób będących na diecie odchudzającej.
Składniki na śródziemnomorską sałatkę z fetą i oliwkami (na dwa duże talerze):
-
- pół główki sałaty lodowej
-
- 250 g pomidorków koktajlowych
-
- około 150 g oliwek zielonych
-
- niewielka czerwona cebula
-
- 200 g sera feta
-
- niewielka czerwona papryka
-
- około 60 ml oliwy z oliwek
-
- sól, pieprz, po szczypcie suszonych: oregano, mięta, natka pietruszki, bazylia, tymianek, szałwia, rozmaryn (jeśli akurat nie macie któregoś zioła, można pominąć)
-
- sos balsamiczny do skropienia
-
- półbagietka lub paluszki grissini do podania
Przygotowanie
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Sałatę lodową rwiemy na kawałki. Pomidorki przekrawamy na pół. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka. Ser feta kroimy w dość dużą kostkę. Oliwę mieszamy z solą, pieprzem i ziołami. Przygotowujemy dwa duże płaskie talerze, na których układamy najpierw sałatę, na niej cebulę, paprykę, pomidory, oliwki i ser feta. Całość polewamy oliwą wymieszaną z ziołami oraz skrapiamy sosem balsamicznym. Sos balsamiczny można kupić gotowy w sklepie, lub samodzielnie przygotować mieszając ze sobą: łyżkę octu balsamicznego, łyżeczkę miodu, 2 łyżki oliwy, szczyptę soli i pieprzu. Sałatkę podajemy z grzankami z bagietki lub paluszkami grissini.
Zobacz inne przepisy na lekkie i szybkie sałatki:
Efektowna sałatka na przyjęcie
Sałatka z makaronem i wędzonym kurczakiem
Sałatka z niebieskim serem i pomidorami (338 kcal)
Lekka sałatka z selerem naciowym i sałatą (263 kcal)
Kolorowa sałatka z kurczaka, kapusty pekińskiej i kukurydzy (188 kcal)
Dietetyczna sałatka z brokułem i kukurydzą (167 kcal)
Zostaw odpowiedź