Ryba w zalewie pomidorowo-octowej to prosty przepis na pyszną przekąskę na zimno nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale i wszelkiego rodzaju imprezy, spotkania rodzinne czy zwykłą kolację. Robi się ją bardzo szybko, jedynie trochę czasu trzeba poświęcić na smażenie ryby. Można ją zrobić 2-3 dni wcześniej, potrafi długo stać w lodówce. A im dłużej stoi, tym nabiera więcej smaku.
Składniki na rybę w zalewie pomidorowo-octowej:
-
- 700 g filetów rybnych (np. mintaj, miruna lub dorsz)
-
- 3 cebule
-
- 3 ogórki konserwowe
-
- 3 jajka
-
- mąka pszenna
-
- bułka tarta
-
- sok z cytryny
-
- sól, pieprz
Zalewa:
-
- 1,5 szklanki wody
-
- 0,5 szklanki oleju
-
- 1/3 szklanki octu
-
- 2 łyżki cukru
-
- 80 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek)
-
- kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
-
- łyżka soli
Przygotowanie
Rybę oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na pół godziny. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki i każdy kawałek obtaczamy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Rybę smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Ogórki kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Cebulę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy ją na durszlaku.
Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do jednego garnka i zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Wyłączamy palnik, jak tylko zalewa zacznie wrzeć. Odstawiamy do wystudzenia.
W dużej misce układamy warstwami: ryba, cebula i ogórki, następnie znowu ryba, cebula i ogórki – aż do wykończenia składników. Do miski wlewamy zalewę. Odstawiamy do lodówki na około 24 godziny.
Zostaw odpowiedź