Pizza chlebowa z patelni z pysznymi dodatkami na wierzchu to bardzo smaczny i szybki sposób na pozbycie się resztek z lodówki. Do jej przygotowania użyłam kilka kromek czerstwego chleba, a także kawałek wędzonej piersi z kurczaka, która została po robieniu sałatki, zalegającą rukolę i ser żółty, a także cebulę, którą zawsze się w domu znajdzie. Możecie oczywiście użyć innych dodatków, jakie akurat macie w lodówce: resztki wędlin, pieczonego mięsa z obiadu, paprykę, kukurydzę, pikle, itp. Danie świetnie sprawdzi się na śniadanie, kolację czy nawet obiad, gdyż jest bardzo sycące.
Składniki na pizzę chlebową z patelni:
- 4 kromki chleba (może być czerstwy)
- 2/3 szklanki mleka
- 3 jajka
- oregano, bazylia, papryka ostra, sól, pieprz
Dodatki:
- pół wędzonej piersi z kurczaka
- niewielka cebulka
- garść rukoli
- około 100 g sera żółtego
- około 2 łyżki konfitury z żurawiny
Przygotowanie
Chleb rwiemy na kawałki, zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie, kiedy chleb nasiąknie mlekiem, rozdrabniamy go widelcem lub miksujemy w kielichu blendera. Jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do chleba. Dodajemy również przyprawy i całość mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wylewamy na nią masę chlebową, rozprowadzamy równomiernie po całym dnie. Smażymy na wolnym ogniu około 7-10 minut, następnie przekładamy na drugą stronę. Jeśli macie problemy z przełożeniem za pomocą łopatki, placek najlepiej zsunąć na talerz i z niego przełożyć z powrotem na patelnię. Po przełożeniu na placku układamy ulubione dodatki. Ja dałam pokrojoną w plastry wędzoną pierś kurczaka, posiekaną drobno cebulkę i starty ser żółty. Patelnię przykryłam pokrywką, aby ser się szybko rozpuścił i smażyłam jeszcze około 7 minut. Pizzę przełożyłam na talerz i ułożyłam na nim rukolę i kleksy konfitury z żurawiny.
Ciekawy przepis