Sałatka z mozzarellą i sałatą lodową to pyszna, lekka i błyskawiczna do zrobienia sałatka, którą przygotujemy w około 10 minut. Nie wymaga wielu skomplikowanych składników ani nakładu pracy. Świetnie sprawdzi się na grillu, jako dodatek do pieczonych mięs czy nawet szaszłyków przygotowanych w piekarniku, ale oczywiście można ją podać także na każdą inną okazję lub po prostu na lunch czy kolację. Sałata lodowa, mozzarella, pomidory koktajlowe, słonecznik i sos winegret stanowią bardzo udaną i uniwersalną kompozycję, która zyska wielu zwolenników wśród gości i domowników. Taka sałatka jest kolorowa, świeża i chrupiąca, a także delikatna w smaku, przez co nie dominuje nad daniem z grilla.
Składniki na sałatkę z mozzarellą i sałatą lodową:
- 200 g sera mozzarella (najlepiej małe kulki)
- główka sałaty lodowej (można też wykorzystać gotowy mix sałat)
- średniej wielkości cebula czerwona
- 250 g pomidorków koktajlowych
- pęczek szczypioru
- garść pestek słonecznika
Sos winegret:
- sok z połówki cytryny
- 5 łyżek oliwy
- łyżka miodu
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
Słonecznik prażymy przez chwilę na suchej patelni, uważając aby się nie spalił. Sałatę lodową rwiemy na kawałki lub kroimy plastikowym nożem. Mozzarellę odsączamy z zalewy. Jeśli kupiliśmy ser w jednej dużej kulce, to również rwiemy ją na kawałki. Pomidorki myjemy. Cebulę drobno siekamy, szczypiorek również. Sok wyciśnięty z cytryny, oliwę, miód i przyprawy mieszamy ze sobą dokładnie. Sałatę, pomidorki, mozzarellę, cebulę, szczypior i słonecznik przekładamy do jednej miski i mieszamy. Sałatkę polewamy sosem. Można podawać ją od razu po przygotowaniu.
Lubię takie sałatki 🙂